Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Στεγάζει τις τέχνες και τα γράμματα 55 χρόνια



Η ιστορία μας ξεκινά ένα ζεστό καλοκαίρι του 59, όταν ένας ανήσυχος άνθρωπος επιστρέφοντας στον τόπο του, τη Λήμνο, από την Αφρική, ψάχνει μια καλή επένδυση των χρημάτων που απέκτησε εκεί με κόπο.
Η επένδυση αυτή αποφασίστηκε και αυτή η απόφαση έμελλε να αποτελέσει ορόσημο στην πολιτιστική ιστορία αυτού του τόπου.
Το κινηματοθέατρο ΜΑΡΟΥΛΑ, με το όνομα της ηρωίδας της Λήμνου , χτίσθηκε το 1960 από τον Τριαντάφυλλο Γκαλιούρη και γνώρισε μεγάλες δόξες την εποχή που ο κινηματογράφος βρισκόταν σε μεγάλη άνθηση.


Το 1994 το Υπουργείο Πολιτισμού αγόρασε το κινηματοθέατρο. Η χρήση του παραχωρήθηκε στο Δήμο Μύρινας και η ριζική ανακαίνισή του ολοκληρώθηκε το 2002.
Το «ΜΑΡΟΥΛΑ» με τη νέα του μορφή, εγκαινιάστηκε στις 20 Μαρτίου 2003 από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού Νίκο Σηφουνάκη, με την παράσταση της τραγωδίας του Ευριπίδη «ΥΨΙΠΥΛΗ»,από το Αμφιθέατρο του μεγάλου σκηνοθέτη Σπύρου Ευαγγελατου.
Από τότε μέχρι σήμερα, εκτός από τις κινηματογραφικές προβολές, έχει φιλοξενήσει πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων και τρεις Συναντήσεις των Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου.
Το κινηματοθέατρο ΜΑΡΟΥΛΑ, θα συνεχίσει να φιλοξενεί κινηματογραφικές ταινίες, θεατρικές παραστάσεις και άλλου είδους εκδηλώσεις, όπως επίσης και δράσεις της Πανεπιστημιακής σχολής της Λήμνου, λειτουργώντας ως στέγη της «βαριάς βιομηχανίας» της Ελλάδας, που ονομάζεται ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου